Міні-волейбол - коротка історія про винайдення.

Історія міні-волейболу тісно пов'язана з волейболом. Можливо, він появився цілком спонтанно, але нам залишається лише здогадуватися, де і коли він насправді вперше з’явився. Міні-волейбол з’явився на початку шістдесятих років 20 століття. Батьківщиною міні-волейболу вважають японське містечко Тайкі, де вперше міні-волейболом займались як самостійним видом спорту. У той же час батьком основ міні-волейболу вважається Хіросі Тойода. Міжнародна федерація волейболу (FIVB) визнала міні-волейбол у 1971 році, коли в тренерському комітеті FIVB була створена підкомісія з міні-волейболу. У 1972 р були затверджені єдині правила гри, а в 1975 р в Швеції пройшла перша конференція з міні волейболу серед 19 країн-учасниць.
Міні-волейбол – це гра для дітей від 9 до 12 р. Дуже часто він є включеним у шкільну програму багатьох країн. Розрізняють два рівні: міні-4 і міні-3. В обох командах, що борються за перемогу грають 3 або 4 гравці і плюс ще 2 запасних. Брати участь в грі можуть одночасно і хлопці і дівчата. Гра в партії триває до 15 очок. Для перемоги в матчі потрібно виграти 2 партії і нерідко гра в міні-волейбол йде на час.


Відмінності між міні-волейболом і волейболом:
Розмір і тип м'яча - звичайно, розмір м’яча звичайного волейболу значно більший, ніж у грі в міні-волейбол. Якщо порівнювати два м’ячи, можна побачити , що один є зменшеною версією іншого – або навпаки. М’яч, що використовується для міні-волейболу, також відрізняється за своїм відчуттям до класичного. Це пов’язано з тим, що в міні волейбол грають підлітки і м'яч не повинен бути жорстким та зменшує ризик отримання травм.
Висота сітки - міні волейбол призначений для дітей та молодих людей, а це означає, що сітка повинна бути розроблена з урахуванням їх ростових даних. Стандартна волейбольна сітка становить 243 см для чоловіків та 224 см для жінок, але межа для міні-волейболу становить 190-200 см для обох статей (FIVB).

Кількість гравців - кількість гравців у волейбольній команді завжди становить 6 для класичної команди, але коли це гра в міні-волейбол, кількість коливається від 2 до 6. Майже завжди грають з 4 гравцями, які розташовані 2 спереду та 2 позаду.
Правила гри в міні волейбол:
Команди зустрічаються на майданчику прямокутної форми зі сторонами 15 м і 7,5 м. Майданчик має розмітку: дві довгі бічні лінії, дві короткі - лицьові і середня - з'єднує центральні точки бічних. В правому куті майданчика за лицьовими лініями знаходяться зони подачі шириною 3 м. Сітка знаходиться на середній лінії так, щоб вона ділила поле на дві рівні частини. Її монтують за допомогою троса або мотузки на двох вертикальних стійках. Відстань між стійками і бічними лініями - 0,5 м. По довжині сітка злегка виходить за краї середньої лінії, ширина її дорівнює 1 м, а висота, на якій вона встановлюється - 2 м.
Подача.
Право першої подачі визначається методом жеребкування під контролем арбітрів. Замість права на першу подачу команда може вибрати собі сторону поля. Протягом 5-хвилинної перерви після першої партії суперники змінюються половинами майданчика і подає м'яч вже інша команда. Місце гравця, що виконує подачу, - за полем в спеціальній зоні. Він займає своє місце і, підкинувши м'яч, однією рукою б'є по ньому, направляючи його через сітку на половину суперників. При цьому забороняється переступати лицьову лінію. В результаті правильної подачі м'яч перелітає через сітку без торкання. Дітям 7-8 років, які не володіють в достатній мірі навичками подачі, дозволено подавати з відстані 3 м. Право подачі належить команді до тих пір, поки хто-небудь з її учасників не допустить порушення. Після цього право подавати переходить до суперника. Гравці приймаючої сторони повинні не допустити падіння м'яча на своїй половині поля. Для цього вони блокують подачу, відбиваючи м'яч різними технічними засобами, але тільки за допомогою рук, і направляють його назад через сітку.
Нарахування очків в грі.
Очки нараховуються кожній зі сторін тільки в тому випадку, якщо право подачі знаходиться у неї, а інша команда допускає порушення правил. За кожну помилку в грі знімається 1 бал. Грають 3 партії до 15 очок. Якщо рахунок між командами 14:14 матч триває до досягнення однієї зі сторін переваги в 2 бали.