План заходів щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні

Розпорядження КМУ від 19.08.2020 № 1043-р (внесено зміни, згідно з Постановою КМУ № 382 від 21.04.2021 р.)

Про затвердження плану заходів щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року “Рухова активність — здоровий спосіб життя — здорова нація” на 2021 рік

Основними заходами є:

  1. Розроблення комплексу показників для оцінки рівня фізичного здоров’я різних груп населення
  2. Формування ціннісного ставлення юнацтва, дітей та молоді до власного здоров’я, покращення фізичного розвитку та фізичної підготовки з урахуванням вимог майбутньої професійної діяльності
  3. Модернізація в закладах освіти системи фізичного виховання, що повинно бути органічно поєднано з іншими компонентами здорового способу життя; посилення відповідальності керівників закладів освіти за забезпечення, розвиток і модернізацію фізичного виховання та належний рівень рухової активності
  4. Запровадження системи моніторингу основних показників рухової активності різних вікових та соціальних верств населення, стимулюючих та стримуючих чинників

 

Реалізація Розпорядження КМУ від 19.08.2020 № 1043-р (внесено зміни, згідно з Постановою КМУ № 382 від 21.04.2021 р.)

Про затвердження плану заходів щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року “Рухова активність — здоровий спосіб життя — здорова нація” на 2021 рік

в КПІ ім. Ігоря Сікорського

1-й етап: ознайомлення зі структурними підрозділами НТУУ «КПІ» ім. І. Сікорського щодо фізичного виховання і спорту (ЦФВС, СК (секції за видами спорту); кафедрою Технологій оздоровлення і спорту (дисципліна «Основи здорового способу життя», вибіркові дисципліни з видів спорту та рухової активності).

Засоби: ЗМІ, соціальні мережі, сайти підрозділів.

2-й етап: 1) Оволодіння теоретичними знаннями з основ ведення здорового способу життя 2) Оволодіння знаннями з методики фізичного виховання та спорту, аналіз особистого фізичного стану щодо реалізації особистих уподобань та мотивації до занять обраним видом рухової активності чи видом спорту

Засоби: навчальний курс з «Основ здорового способу життя» (3 кредити), тести з фізичної та функціональної підготовленості (лабораторія кафедри Технологій оздоровлення і спорту).

3-й етап: Реалізація мотиваційної складової щодо застосування засобів та методів зміцнення здоров’я та підвищення фізичних кондицій за допомогою засобів з обраного виду рухової активності та спорту.

Засоби: практичний курс з фізичного виховання (вибіркові дисципліни 2 кредити) за особистим вибором видів рухової активності та спорту  на спортивній базі ЦФВС і малому спортивному ядрі:

  • Циклічні види спорту (легка атлетика-фітнес, плавання).
  • Ігрові види спорту (волейбол, баскетбол, футбол).
  • Силові види спорту (атлетична гімнастика з енлементами важкої атлетики та пауерліфтингу).
  • Складно-координаційні види спорту (теніс, настільний теніс, спортивна гімнастика, аеробіка, шейпінг, туризм та скелелазіння,)
  • Єдиноборства (рукопашний бій, бокс, тхеквандо).

 

4-й етап: формування особистісної потреби в руховій активності та заняттях спортом. Фізичне та спортивне вдосконалення набутих навичок з обраного виду спорту.

Засоби: заняття за секційно-клубним принципом за особистим вибором до 6-ти разів на тиждень згідно з затвердженим розкладом в позанавчальний час.

 

Підрозділи НТУУ «КПІ» ім. І. Сікорського щодо фізичного виховання і спорту:

І. Кафедра Технологій оздоровлення і спорту факультету біо-медичної інженерії – загально-університетська кафедра, викладачі якої проводять теоретичні та практичні заняття з дисципліни «Основи здорового способу життя», а також різних видів рухової активності та спорту (вибіркові дисципліни).

Структура кафедри (навчальні відділення):

  1. Аеробіка
  2. Атлетична гімнастика
  3. Баскетбол
  4. Єдиноборства
  5. Волейбол
  6. Легка атлетика-фітнес
  7. Футбол
  8. Настільний теніс
  9. Плавання
  10. Спортивна гімнастика
  11. Теніс
  12. Туризм та скелелазіння
  13. Шейпінг

Серед викладачів – майстри спорту, майстри спорту міжнародного класу, кандидати наук.

На кафедрі діє система відповідальних за спортивно-оздоровчу роботу на факультетах щодо напрямків діяльності кафедри. Такі відповідальні крім організації та проведення спортивно-оздоровчої роботи на факультетах вирішують питання, що виникають в процесі проведення контрольних заходів з дисципліни «Основи здорового способу життя» та вибіркових дисциплін.

ІІ. Спортивно-технічний центр «Київський політехнік» ЦФВС (Координуюча та об’єднуюча роль в діяльності збірних команд):

Спортивний клуб «Атлантида» - дайвінг (басейн ЦФВС та відкриті водойми, морське узбережжя).

Спортивний клуб «Талісман» - аеробіка (ЦФВС).

Спортивний клуб «Регбі-політехнік» - регбі (ЦФВС).

Спортивний клуб «Глобус» - піший туризм (на обраній місцевості).

Спортивний клуб «Тайфун» - єдиноборства (ЦФВС).

Спортивний клуб «Акро-лайн» - акробатична йога (ЦФВС).

Спортивний клуб «Політехнік» - футбол та футзал (ЦФВС).

Навчально-тренувальні заняття студентських збірних команд університету з 21-го виду спорту.